Home BIH Lagumdžija: Ispitati zašto predmeti stoje u ladicama

Lagumdžija: Ispitati zašto predmeti stoje u ladicama

124
0
SHARE
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Halil Lagumdžija rekao je danas da je nedopustivo da postoje predmeti koji stoje u ladicama i nisu u sistemu i radu te da takvi slučajevi moraju biti istraženi.

“U javnosti se sve češće čuje da postoje predmeti koji su u ladicama i takva situacija je nedopustiva. To ćemo istražiti”, rekao je Lagumdžija članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Na pitanje člana Komisije Branislava Borenovića šta će preduzeti po pitanju toga što Tužilaštvo BiH ne koristi CMS sistem prilikom dodjele predmeta, Lagumdžija je rekao da je Kancelarija disciplinskog tužioca detektovala taj problem i da je protiv glavnog tužioca BiH Gordane Tadić pokrenut disciplinski postupak.

“Mislim da je prva tačka disciplinske tužbe neprimjenjivanje CMS-a. Kakav će biti ishod neću komentarisati, ali mogu samo reći da je tužba dostavljena na odgovor glavnom tužiocu”, rekao je Lagumdžija.

On je naveo da je čuo za neke slučajeve zlouptreba CMS sistema i da to nije samo za disciplinski, nego i za krivični postupak.

“Moj je stav da onaj ko zloupotrebljava CMS sistem treba da ostane bez posla”, istakao je Lagumdžija.

Na konstataciju člana Komisije Mirjane Marinković Lepić da je Vuk Lučić imenovan za dodatnog sudiju Apelacionog suda Brčko distrikta, a da nema sudskog iskustva, Lagumdžija je rekao da je Lučić bio jedini kandidat za ovu poziciju koji je prešao potrebni prag za sudiju drugog stepena, a to je minimalnih 115 bodova.

“Moj stav je da za sudiju drugog stepena ne bi trebao biti neko ko nema iskustvo na prvom stepenu. Međutim, od predsjednika Suda Brčko distrikta smo dobili izvještaj da može doći do blokade rada Suda i ponovo smo vijećali i kolegi smo dali mandat za dodatnog sudiju Apelacionog suda Brčko distrikta”, rekao je Lagumdžija.

On je naveo da podržava izmjene i dopune Zakona o VSTV-u u pogledu ograničavanja mandata predsjednicima sudova na dva mandata.

Lagumdžija je rekao da ogroman broj nosilaca pravosudnih funkcija obavlja posao pošteno i profesionalno, a oni koji to ne rade na takav način trebaju biti odstranjeni iz pravosuđa.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da će pred Komisijom biti saslušani još neki predstavnici pravosuđa u BiH i da bi Komisija do kraja juna trebala da Predstavničkom domu podnese izvještaj o svom radu.

(Vijesti.ba)

LEAVE A REPLY