Home Vijesti NEPRAVDA U PREDMETU ZVANOM “CRNA KUĆA” – Odbijene apelacije Akeljića, Haskića, Bilala...

NEPRAVDA U PREDMETU ZVANOM “CRNA KUĆA” – Odbijene apelacije Akeljića, Haskića, Bilala i Patkovića

741
0
SHARE
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića, osuđenih na ukupno 27 godina zatvora zbog “zločina počinjenih” u Vitezu, smatrajući da ne postoji povreda prava na pravično suđenje.


Minet Akeljić i drugi u sudnici Suda BiH. Foto: Sud BiH

Akeljić, Haskić, Bilal i Patković su 2019. godine u pojedinačnim slučajevima podnijeli apelacije Ustavnom sudu protiv presuda Suda BiH.

Apelaciono vijeće Državnog suda je u ljeto 2019. godine potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Akeljić, Haskić, Bilal i Patković osuđeni na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima zatočenim 1993. u Kruščici kod Viteza, dok je Šemsudinu Đeliloviću potvrđena oslobađajuća presuda.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2018. Akeljić i Haskić su osuđeni na po sedam godina zatvora, Bilal na osam, a Patković na pet godina zatvora, te su proglašeni krivim za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje hrvatskih civila u zatočeničkom objektu “Crna kuća” u Kruščici, dok je Đelilović oslobođen optužbi.

Ostali su također oslobođeni u vezi s pojedinim tačkama optužnice, između ostalog za zločin protiv ratnih zarobljenika.

Akeljić je proglašen krivim kao nekadašnji komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH, a ostali kao vojni policajci.

U odlukama o apelaciji osuđenih, Ustavni sud je zaključio da ne postoji povreda njihovih prava na pravično suđenje.

U svojoj odluci Ustavni sud je zaključio da nema ništa što bi uputilo na zaključak da postupak protiv Akeljića nije bio pravičan, da nije, kako se navodilo u apelaciji, pogrešno i proizvoljno primijenjeno relevantno materijalno pravo, kao i da nije povrijeđeno procesno pravo zbog načina na koji su redovni sudovi cijenili provedene dokaze i usvojili dokaznu građu. To što su apelant Akeljić i saoptuženi S.B. u početnoj fazi postupka imali istog branioca po službenoj dužnosti nije dovelo u pitanje njegovo pravo na odbranu, smatra Sud.

Ustavni sud je u odluci o Haskićevoj apelaciji naveo da nije došlo do povrede prava na pravičnu odbranu kada je Sud BiH za svoje odluke dao detaljno, jasno i argumentovano obrazloženje uz pozivanje na relevantne odredbe materijalnog i procesnog prava, kada se ocjena dokaza ne čini proizvoljnom, već je Sud dao obrazloženje zašto određenim dokazima poklanja vjeru.

“Osim nezadovoljstva apelanta donijetim odlukama, ništa u predmetu ne upućuje na nepoštivanje garancija sadržanih u Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji”, navodi se u odluci o odbijanju Haskićeve apelacije, kao i da mu nije povrijeđeno pravo na efikasan pravni lijek, jer je koristio pravo na žalbu protiv prvostepene presude.

Do povrede prava na pravično suđenje, prema odluci Ustavnog suda, nije došlo ni u slučaju Bilala, iz razloga što su vijeća Suda BiH za svoje odluke dala detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje u pogledu činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava proisteklog iz izvedenih dokaza, uz ocjenu njihove prihvatljivosti i zakonitosti, kao i o tome zašto su izveli zaključak da je Bilal počinio krivično djelo za koje je osuđen.

Ustavni sud je zaključio kako su Apelaciono i Prvostepeno vijeće Suda BiH za svoje odluke o Patkoviću dali detaljno, jasno i argumentovano obrazloženje u pogledu činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava proisteklog iz izvedenih dokaza, uz njihovu pojedinačnu i međusobnu ocjenu, kao i o tome zašto su izveli zaključak da je on počinio krivično djelo za koje je u konačnici osuđen, pri čemu nema ničega što bi ukazivalo da je narušen princip jednakosti i ravnopravnosti stranaka.

“S tim u vezi, nije ostalo niti jedno nerazjašnjeno pitanje u smislu principa ‘in dubio pro reo’ [‘u dvojbi u korist optuženika’ – načelo prema kojem u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog], uz jasne i argumentirane razloge, pri čemu nema elemenata koji bi ukazivali na proizvoljnu primjenu materijalnog prava, odnosno povredu prava na obrazloženu odluku”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Izvor: Detektor. ba

 

Podsjetnik:

SAOPŠTENJE KOORDINACIJE BORAČKIH UDRUŽENJA ARMIJE BIH-a OPŠTINE VITEZ!!

“Dužnost nam je da javnosti iznesemo neke nepobitne činjenice i gledišta kada je u pitanju presuda i potvrda presude u iznosu od 27 godina zatvora četvorici pripadnika VP 325 bbr u Kruščici-Vitez.”

“Predmet zvani “Crna kuća” je vraćen iz Haga u sud BIH-a koji ga je proslijedio kantonalnom sudu u Novi Travnik. Preko 10 godina se radilo na tom predmetu i prikupljali dokazi da se podigne optužnica ali u nedostatku adekvatnih i relevantnih dokaza, sud u Novom Travniku se proglasio nenadležnim i predmet ustupa sudu i tužilaštvu BIH-a.
Moramo napomenuti da je to već tada  urađeno pod političkim pritiskom sive eminencije, političara i funkcionera u pravosuđu.
Tužilastvo izvršava dopunu predmeta sa “novim dokazima i argumentima” te pridodaje još osumnjičenih i podiže optužnicu protiv petorice naših pripadnika.
U toku suđenja koje je trajalo preko 4 godine, optuženi i njihovi branioci su priložili vjerodostojne dokumente iz rata, te izvođenjem nekoliko desetina relevantnih i mjerodavnih svjedoka i ukazivanjem na konstantne promjene iskaza oštećenih, kao i bitne povrede u vođenju sudskog procesa, dokazali nevinost svojih branjenika.
Napominjemo da su svi oštećeni živi i zdravi, da nisu pretrpjeli nikakva fizička i psihička oštećenja, da su se do prije 5 godina družili i viđali sa osuđenicima i da u slobodnim izjavama zahvaljuju pripadnicima 325 bbr što su ih sačuvali i žive i zdrave ih razmjenili.

Također napominjemo da su pripadnici Armije BiH 325 bbr, koji su 93. godine trebali biti razmjenjeni za oštećene u ovom predmetu, tek poslije rata predati porodicama u najlon vrećama, jer su u zarobljeništvu HVO-a Vitez svirepo mučeni i streljani a za to još niko ni izjavu nije dao u SIPI !

Presuda suda BIH-a i potvrda presude od strane drugostepenog vIjeća istog suda je velika nepravda i jos jedno veliko ogledalo katastrofalnog stanja u našem pravosuđu, gdje je očito da ljudi i kadrovi poput tužiteljice Gordane Tadić (bila tuziteljica na ovom predmetu), Milana Tegeltije i sličnih vedre i oblače i presudno utiču na presude i procese prema pripadnicima OSLOBODILAČKE ARMIJE BOSNE I HERCEGOVINE !!
Advokati osuđenih ce priložiti apelaciju ustavnom sudu BIH-a, i nadamo se da će isti uvažiti nepobitne argumente i dokaze o nevinosti Akeljić Mineta, Haskić Šabana, Bilal Zaima i Patković Hazima. Također se nadamo da će poništiti tendecionu i nepravednu presudu, te predmet vratiti na ponovni postupak pred ustavnim sudom BIH-a.
Gdje su? U čijim fiokama su sakriveni predmeti teških zločina HVO-a u Vitezu, SBK i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine?”

“Mi zajedno sa porodicama nevino osuđenih ćemo istrajati i ako bude potrebno pravdu i istinu potražiti i u međunarodnom sudu u Strazburu” saopšteno je za portal IstinaVitez.ba.

 

IstinaVitez.ba

LEAVE A REPLY