Home Vijesti Pješački pohod iz Viteza povodom 17. godišnjice od smrti prvog predsjednika Alije...

Pješački pohod iz Viteza povodom 17. godišnjice od smrti prvog predsjednika Alije Izetbegovića

207
0
SHARE

Jutros su dvojica patriota i poštovaoca lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića krenuli iz “srca Bosne” (mjesto Krčevine u općini Vitez, koje je geografski centar Bosne i Hercegovine) na pješačenje prema Kovačima u Sarajevu.

Povodom 17. godišnjice od smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, 19. oktobra 2020. godine, bit će upriličena tradicionalna svečana Akademija u znak sjećanja na njegov lik i djelo.

“Želimo otići na mezar predsjedniku Aliji Izetbegovicu predati proučeni Jasin te proučiti Fatihu njemu i svim šehidima Bosne i Hercegovine. Nismo svjesni koga smo imali za vođu. Nadamo se da ćemo nekada spoznati i naš pohod je cilj da budimo savjest i poštujemo djelo Alije Izetbegovića”, naglasili su Enes Đelilović i Senad Mujkić.

Ispraćaj na pješački pohod je upriličen poslije sabah namaza ispred Ahmed-agine džamije u Starom Vitezu.

Ova izuzetno značajna svečanost održat će se u sarajevskoj Vijećnici, a organizator je Muzej „Alija Izetbegović“. U cilju čuvanja sjećanja, a u sklopu svečanosti bit će otvorena i izložba koja će široj javnosti biti dostupna za posjetu u danima nakon održane svečanosti. Navedenu izložbu Muzej “Alija Izetbegović” realizuje u saradnji sa Fondacijom “Alija Izetbegović”. Generalni pokrovitelj svečane akademije je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetilaca na ovogodišnjoj svečanoj Akademiji bit će ograničen. Izložbu će posjetioci moći pogledati do 29. oktobra 2020. u Vijećnici.

LEAVE A REPLY