Home Vijesti iz Viteza “Prastara kuća” u Kruščici kod Viteza

“Prastara kuća” u Kruščici kod Viteza

519
0
SHARE

Priče o starim kućama, prenoćištima ili hotelima uvijek u nama bude neku nostalgiju i sjetu. Specifičan izgled starih prenoćišta koje je “zub vremena” značajno izmjenio i “uredio” prvobitnu vanjštinu, učini da zastanemo pored iste.

Takva jedna stara građevina nalazi se u naselju Kruščica, u blizini Viteza (4 km od Viteza) . Stariji stanovnici naselja Kruščica kažu da je ta prastara građevina napravljena još u doba Austro- Ugarske Monarhije.

Sa povećanim izvozom šuma javila se i potreba za mnogobrojnom radnom snagom. Radnici šumarije su pristizali iz raznih krajeva tadašnje države, te su bili smješteni upravo u ovu građevinu. Tačno ispred ove zanimljive kuće , prolazila je i uskotračna pruga. Pruga je povezivala Kruščićku planinu i Vitez. Pruga je služila, kako se da naslutiti, za izvoz drvne mase.

U neposrednoj blizini kuće se nalazila i pilana, tako da je to bio zatvoren krug drvne industrije jednog perioda. I za vrijeme Jugoslavije funkcionalnost “prastare kuće” se nije mijenjala. Zato se značajno mijenjao vanjski izgled kuće.

U posljednjih četrdesetak godina u toj kući živi starica Zumreta Kolašinac. Zumreta je ujedno i posljednji čuvar ove historijski vrijedne građevine.

Restauracijom i sanacijom nekadašnjeg prenoćišta sigurno bi se donekle odužili prošlim generacijama za njihove građevinske vještine. Ne bi izostala ni posjeta turista koji baš ovakva mjesta sa radošću posjećuju. Hoće li kruščićka “prastara kuća” dočekati svoje goste u novom ruhu, ostaje da se vidi u budućnosti.

Viteškiportal.com

LEAVE A REPLY