Home Servisne Španski stručnjaci upozoravaju na posljedice zabrane izlaska djece

Španski stručnjaci upozoravaju na posljedice zabrane izlaska djece

269
0
SHARE

Zatraživši popuštanje mjera ograničenja koje se odnose na djecu u Španiji, oko 300 profesionalaca koji rade s djecom potpisalo je otvoreno pismo premijeru izrazivši zabrinutosti oko sposobnosti djece da se nose s anksioznošću i stresom uzrokovanim potpunom izolacijom

Budući da su španske vlasti produžile mjere ograničenja do maja, pedijatri i psiholozi pozivaju na ublažavanje strogih pravila o zatvaranju djece u kućama i stanovima upozoravajući na moguće dugoročne posljedice takvih mjera na fizičko i mentalno zdravlje djece, pišu svjetski mediji.

MILIONI DJECE U KUĆAMA
Zbog strogih mjera ograničenja za suzbijanje širenja Covid-19 skoro osam miliona djece u Španiji je već mjesec dana zatvoreno u stanovima i kućama, što povećava zabrinutost zbog rizika za njihovo fizičko i psihičko zdravlje, izvještava BBC ističući najavu vlade da će od 27. aprila djeci biti dozvoljeno da izađu “na svjež zrak”.

U televizijskom obraćanju u subotu navečer, premijer Pedro Sančes (Sanchez) rekao je da je Španija za sobom ostavila “najekstremnije trenutke brutalnog napada pandemije” ali da će od parlamenta zatražiti produžetak vanredne situacije do 9. maja, jer su postignuća “još uvijek nedovoljna i krhka” te ih ne mogu ugroziti “ishitrene odluke”.

Još 565 smrtnih slučajeva zabilježeno je u subotu, što je znatno niže od vrhunca pandemije u Španiji u kojoj je, naglašava BBC, do sada zabilježeno ukupno više od 20.000 smrtnih slučajeva i gotovo 200.000 potvrđenih slučajeva infekcije. Vlada je prošlog ponedjeljka 13. aprila, dopustila rad određenim neesencijalnim kompanijama, ali su na snazi ostale glavne mjere ograničenja – odraslima je dozvoljen izlazak radi kupovine hrane ili lijekova ili rada koji se smatra nužnim. Djeci je, međutim i dalje zabranjen izlazak vani.

Španska koalicija za prava djece upozorila je na probleme mentalnog i tjelesnog zdravlja djece kao rezultat takvih mjera i pozvala vladu da dozvoli izlazak dječacima i djevojčicama da se igraju i bave nekim tjelesnim aktivnostima. Španski premijer je, najavljujući konsultacije s pedijatrima, rekao da će od 27. aprila djeca moći u određeno vrijeme tokom dana “da uživaju na svježem zraku” ali da će njihov izlazak biti “ograničen i pod uslovima da se izbjegne zaraza”.

Ostale zemlje, poput Danske, počele su otvarati škole za mlađe od 11 godina, dok će Norveška ponovo otvoriti vrtiće u ponedjeljak, 13. aprila. Njemačka, u kojoj od ponedjeljka, 20. aprila počinje postepeno otvaranja planira otvoriti škole tek 4. maja, dok su škole u Švedskoj tokom krize bile otvorene. Međutim, ističe BBC, niti jedna od tih zemalja nije tako teško pogođena virusom kao Španija.

LEAVE A REPLY